Voor wie? - Arjan van Emmerik

Voor wie is osteopathie geschikt?

Volwassenen    |    Ouderen    |    Kinderen

Kinderen en baby’s

De geboorte van een baby is een van de meest stressvolle gebeurtenissen van zijn leven.
De baby wordt onderworpen aan enorme krachten van de baarmoeder die de baby vooruit stuwt tegen de natuurlijke weerstand van het geboortekanaal. De baby moet wenden en draaien bij het uitpersen door het benige bekken.
Het hoofd van de baby heeft de eigenschap zich te (ver)vormen en te veranderen als antwoord op de stress van een normale bevalling. De distorsies van het hoofd als gevolg van de bevalling verdwijnen later gewoonlijk op een zeer natuurlijke manier. Er zijn echter een aantal redenen waarom de bevalling moeilijk kan verlopen en stressvol zijn zowel voor de moeder als de baby met als resultaat dat de baby niet in staat is de effecten van de geboorte volledig te overwinnen.
Als de stress van de geboorte aanhoudt en niet wordt opgelost dan moet de baby zich tijdens haar/zijn groei zien aan te passen aan deze stress en strains. Deze strains zijn zogeheten bewegingsblokkades of verlies van beweeglijkheid ter hoogte van de diverse lichaamsstructuren. Deze kunnen bij de baby of fysieke ongemakken veroorzaken waardoor hij of zij zich niet lekker voelt of zich ontwikkelen op een asymmetrische manier.

De gevolgen van stress tijdens de geboorte kunnen het beste worden behandeld zo vroeg als mogelijk. Des te langer dat deze strains voortbestaan hoe langer dat het duurt voordat het lichaam deze los kan laten. Er kan echter veel bij deze patiëntjes worden gedaan, met name die jonger zijn dan vijf jaar.
Als osteopaten krijgen we vaak te maken met de gevolgen van vastzittende geboortecompressie in onze volwassen patiënten, derhalve is het nooit te laat om te behandelen.
De behandeling van baby’s vlak na geboorte is van het allergrootste belang bij het uitoefenen van preventieve geneeskunde en kan zowel moeder als baby laten herstellen van een de meest veeleisende ervaringen van hun leven.

Aan de hand van de onderstaande lijst kunt u toetsen of een baby in aanmerking komt voor osteopathie.
Als de baby meer dan drie uur per dag, drie dagen per week en al langer dan drie weken huilt. Als de baby niet 'echt' huilt maar krijst oorverdovend en aanhoudend. Bijna niets helpt om hem/haar rustig te krijgen.

 • Als de baby echt niet alleen in de box/bed wil. De baby zit slecht in zijn/haar velletje en voelt zich in de nabijheid van de ouder/verzorger meer op zijn gemak.
 • Als de baby niet “commutatief” huilt, maar altijd op dezelfde toon krijst.
 • Veel huilbaby's hebben hoofdpijn. De baby ligt dan ook graag met de schedel ergens tegen aan. Veel huilbaby's kruipen dan ook door het bedje heen totdat ze ergens contact hebben gemaakt met een weerstand. Een spijltje of de bovenkant van het ledikantje bijvoorbeeld.
 • De oogjes van de baby zijn naar boven gericht zonder iemand aan te kijken.
 • Het hoofdje ligt vaak extreem ver naar achteren.
 • De baby is in de meeste gevallen overstrekt.
 • De romp ligt in een banaan - of komma vorm.
 • Vaak een voorkeurshouding, waar de baby moeilijk uit te krijgen is. Een poging om de baby recht te leggen, leidt tot heftige protesten.
 • Het lukt ook niet om de baby zo op te rollen, dat de knieën bij de schouders komen.

Daardoor kost een luier verwisselen ook veel moeite. (De rug is moeilijk te buigen. )

 • Het bekken kan niet onafhankelijk van de ribbenkast gedraaid worden: heupen, schouders en oren blijven constant in het frontale vlak. De baby draait als een paaltje.
 • De buik van de baby is erg hard.